Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Itt a húsvét, eljött végre A szép lányok örömére Mert a lányok szép virágok Illatos víz illik rájuk Ne fuss hát el, szép virágom, Locsolónak csók jár, három.

 

Van e háznak rózsabokra, nyúljék élte sok napokra, hogy virítson, mint rózsaszál, megöntözném: ennyiből áll e kis kertész fáradsága, piros tojás a váltsága.

 Kép

„Adjon a Jóisten boldog ünnepeket Mindenféle jókkal lásson el titeket. Az öreg nagyapám ily köszöntőt hagyott, Örvendjetek vígan Jézus feltámadott. Öröm ez tinéktek énnekem és másnak De én is örülök a hímes tojásnak. Adjatok hát nékem néhány piros tojást Hogy jókedvvel menjek az utamra tovább.”

 

Korán reggel útra kelek, szép lányokat keltegetek. Harmat csillog cipőm orrán, locsolkodni jöttem hozzád. Kölni vízzel permetezlek, szép szavakkal ébrezgetlek. Párnáidra illat hullik, szemeidről álmod múlik. Itt a húsvét ébredj már, hervadozó virágszál.

 

Más reggelre virradtunk, tárva van sok kiskapu. Húsvét hétfő reggelén, locsolni megy sok legény. Befordulunk, kopogtatunk, vödör vízzel riogatunk. Fizet is a gazda nyomban, s elköszönünk rögtön onnan.

 

Hajnal szárnyán érkeztem, sok szép lányt felkeltettem. Vízipuskám előkaptam, kölnivízzel locsolkodtam. Alig várták, hogy elmenjek, ezért meg is fizettek. Nem maradok adós itt sem , meglocsollak téged szépen.

 

Borús húsvét reggelén, Kölnit veszek kézbe én. Gondolatom Nálad jár, Rózsavízem Reád száll.

 Kép   

Örömmel és büszkén keltem fel ma reggel, Hogy meglocsoljalak téged sok-sok szeretettel. Sok házat bejártam, sok virágot láttam, De ilyet, mint te vagy, sehol sem találtam.

 

Rózsa, rózsa szép virágszál, Szálló szélben hajladozzál. Napsütésben nyiladozzál, Meglocsollak, illatozzál.

 

"Locsolni jöttem nem titkolom, Szép szokás ez így gondolom, Múljon vizemtől a téli álom, Bizony most én ezt kívánom! Ha a hatás múlik is esztendőre, Ígérem én itt leszek jövőre. S nem adok az illendőre, Locsolok én nyakra főre!"

 

"Zöld erdőben jártam, Sok furcsa dolgot láttam, Voltak ott illatfelhőben lebegő leányok, No meg nyulak által hozott piros tojások, Sok legény kezében kölnivízzel szaladt, S ki túl gyorsan anak nadrágjában csak törött tojás maradt. Én nem vagyok sietős, S furcsa bár a világ, Előttem mégis itt van egy csodás virág. Locsolással vetnék gátat az múlandóságnak, Ha ezen tettem megfelelne ee szép leánynak."

 

"Verset kéne mondani mostan, Persze rögtön itt, s nyomban. Lenne benne nyúl, tojás, Kölnivíz meg egyebek, Hogy a hallgatók boldogak legyenek. De ha már ezt felsoroltam, A szót tovább minek is nyújtasam? Felteszem inkább a kérdést, S lezárom ezzel a kérést: Szabad-e locsolni?"

 

Kép

"Locsoláskor arról szól a fáma, Hogy minden leány örüljön máma. Az örömöt én is csak növelni jöttem. Mint megannyian előttem, s mögöttem. Az életről szólnak e napok, De életvizet sajnak sehol sem kapok. Vettem hát kristályvizet, s hoztam azt magammal, Gondolom ezt itt nem fogadják haraggal. Ennek tehát illata nincsen, De tiszta szívvel adom, ez minden. Versem végéről nem feledhetem a kérdést, De ide az bizony nem érdemel helyet. Így hát külön teszem fel: Szabad-e locsolni?"

 

"Adjon Isten jó reggelt, Szoknyásoknak itt meg ott, Megöntözöm mindahányat, Most iziben és legott. A főkötőset cinvedérből, A leánykát két tenyérből, Érett asszonyt egyvégtéből, A vénasszonyt visszakézből. Szabad-e locsolni?"

 

"Éles sarok, kezdõ törés Bordás tengely, reteszkötés Cosinus, és Tangens Rhó Én vagyok a locsoló!"

 

Kép "Zöld erdőben jártam, részeg nyuszit láttam. Le akart itatni, leültünk hát piálni. Sokat ittunk de nem eleget, Aggyál sört de ne keveset!"

 

Jóreggelt azoknak, akik itt lakoznak, Verset mondanék, ha meghallgatnának. Jézus feltámadott, nagy örvendezéssel Áldják hát az Istent hangos énekléssel. Áldom és is ezért, mert ma húsvét napja Virradt mireánk, áldott szent órája. Most jöttünk Krisztus kicsiny mezejébõl Az illatozó rózsák virágos kertjébõl. Azt kívánom most, még sokáig éljenek, Sok boldog húsvétot vígan megérjenek. Kárt, bút, bánatot sose szenvedjenek, Mind földön, mind mennyben boldogok legyenek.

 

Rózsavizes húsvét napját jöttem ma kívánni, Nem szeretnék a lányokra nagyon sokat várni! Ez a pár csepp jó szagos víz úgy használ a lánynak, Mint a réten a gyöngyharmat a nyíló virágnak. Olyan lesz az arcuk tõle, mint a hamvas virág, Örömünkben együtt örül a megváltott világ. Megváltónk is együtt örül az egész világgal, Ajándékozzatok meg hát egy hímes tojással!

 

Nyalka legény vagyok, Lányokhoz indulok. Mert ma minden lánynak Rózsavizet hozok. Megöntözem õket, Mint a virágokat, Nem venném lelkemre, Hogy elhervadjanak. Ám e fontos munkám Ingyen nem tehetem, Cserébe a hímestojást Sorra ide kérem.

 

 

Köszönöm, hogy köszöntöttél, Rózsavízzel megöntöztél. Én is köszöntelek Téged, Tojás lesz a fizetséged. Aki adta, ne feledd, És a tojást el ne ejtsd!

 

Kép Van-e háznak rózsa bokra Nyujék élete szép napokra Hogy virítson mint rózsa szál Megöntözném ennyibõl áll A küs kertész fáradtsága Piros tojás a váltsága.

 

Húsvét másodnapján mi jutott eszembe, Üveg rózsavizet vettem a kezembe. Elindultam vele piros tojást szedni. Adjatok hát lányok, Ha nem sajnáljátok, Nagyon megbánjátok, Licskes, lucskos lesz az ünneplõ ruhátok.

 

Én kis morzsa Gyenge dejákocska Én most jöttem hírmondani Krisztus Királyt hirdetni Váccsák meg a lájánnyikot Egy szép piros tojásval Mint Krisztus urunk megváltotta Széjes e világot vérivel

 

Adjon a jó isten, Boldog ünnepeket! Mindenféle jókkal Lásson el titeket. Az öreg nagyapám Ily köszöntõt hagyott, Örvendjetek vígan, Jézus feltámadott. Öröm ez tinéktek, Énnekem és másnak, De én is örülök A hímes tojásnak. Adjanak hát nékem, Néhány piros tojást, Hogy jó kedvvel menjek Az utamra tovább.

 

E szép ajtón bekopogék, Ha nem bánják, locsolkodnék Öntök asszonyt lányával, Várok tojást párjával. Ha pedig sajnáljátok, Mindjárt porrá áztok, Mert kölni helyett Vizet öntök rátok!
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.